Omet al contingut

Romanticisme en temps d’esperança

El que segueix és la presentació del nostre darrer concert Romanticisme en temps d’esperança:

“Bona tarda i benvinguts al 55è concert de la Mare de Déu de Montserrat. 55 és un nombre rodó … Pensant aquests dies com podia explicar-vos la importància que té per a nosaltres, el Cor Montserrat, haver arribat fins aquí, m’ha vingut al cap explicar-vos la figura del Dr. Oliver Sacks, metge, neuròleg mort el 2015 i que va dedicar la seva carrera a entendre els mecanismes de funcionament del nostre cervell. El Dr. Sacks tenia també una faceta com a amant de la música que el va portar a estudiar les patologies associades a la percepció musical i fer-ne un llibre (Musicofília) que, com totes les seves obres, tracta el tema amb profunditat, rigor i alhora sensibilitat.

Aquest llibre s’inicia explicant la singularitat que suposa la música en la humanitat; la dificultat que tindrien uns alienígenes que no tinguessin sentit musical per entendre què motiva a tota una espècie, en tota les seves cultures i totes les èpoques, a esmerçar esforços en un fet efímer que no aporta cap avantatge evolutiva especial. La conclusió que troba el Dr. Sacks rau en el fet que la música està lligada una part molt antiga del nostre cervell, el cervell més emocional. La música connecta directament amb els sentiments, i per això desperta unes sensacions molt bàsiques i profundes de l’espècie humana.

I en despertar emocions, els romàntics van ser-ne mestres; especialment en aquest període les arts havien d’aportar sentiment. Per això, en el Cor Montserrat hem triat aquest període i li dediquem aquest concert. En una època on hem après a adaptar-nos a noves situacions, incerteses i pèrdues, els sentiments han de tenir sortida, i què millor que la música dels compositors romàntics per a fer-ho… ens sembla una activitat sanadora, una teràpia que tindria el vistiplau del Dr. Sacks.”

Terrassa, a 24 d’abril de 2021

Etiquetes: